Ik weet het, we zitten nog in de zomer, maar als je een buurvrouw
met een moestuin hebt die allemaal mooie rijpe pompoenen heeft..... zeg ik geen
nee.
Ik ben nl gek op oa. pompoensoep. Dus vandaag staat pompoen soep op het
menu!
Ik gebruik hiervoor de hokkaido pompoen. En dan ook nog bio, lekkerder kun je niet
krijgen.
Ingrediƫnten: ( 5 lt soep)
·
1 grote pompoen
·
2 grote uien in stukken
·
1 stang bleekselderie
·
3 kleine wortelen
·
Stukje (3 cm ) gember
fijn snijden
·
3 vegetarische/ tuinkruiden bouillon blokjes
·
Zout en peper
·
Vers gemalen gemengde peper ( naar smaak)
·
1 th. Lp Chinese 5
kruiden *
· 1 Lp koolzaadolie
·
1 liter kokend water
* = te verkrijgen bij de betere supermarkt.
Bereiding:
De pompoen goed wassen, door
midden snijden, de pitten en het zachte gedeelte met een lepel eruit halen.
Je hoeft de
hokkaido pompoen niet te schillen, wel van de kop en de onderkant een klein
stukje verwijderen. Snij de pompoen in grove stukken. Snij de ui, gember, wortel en bleekselderie in grove stukken en bak deze even snel aan met de koolzaad olie. Doe daarna
de stukken pompoen erbij,
even roeren en afblussen met het kokend water. Voeg
de bouillon, zout en peper en de kurkuma erbij. Goed roeren tot het water weer
kookt, dan zacht sudderend een uur laten staan.
Als de pompoen zacht is (even
met vork erin steken) dan kun je de soep pureren. Het kan zijn dat de je een
erg grote pompoen had en daardoor de soep erg dik geworden is (pap) doe dan nog
wat kokend water erbij totdat je de gewenste dikte krijgt. Maak het echter niet te dun, pompoensoep is een dikke volle soep.
Telkens goed blijven
roeren. Denk eraan wel aan dat water toevoegen ook betekent dat je extra hoeveelheid van de kruiden moet
toevoegen. Dan de soep op smaak brengen met de overige kruiden. Nog een half
uurtje laten sudderen en nog eens proeven of je de gewenste smaak hebt bereikt.
De soep serveren met een klein stukje peterselie.
Heerlijk!!
Smakelijk eten, groeten van Janine