Zeekraal is iets wat ik al veel langer
gebruik,
maar bij mijn nieuwe groenteboer kun je nu meer zeegroentes
bestellen, dus ik heb me direct maar eens
gewaagd aan de zeesla.
Zeesla..... klinkt mooi maar het is niets meer
dan zeewier. En kennelijk is het een echte aanrader. Zeesla wordt vaak gebruikt om sushi mee te maken,
waarbij een rolletje gekookte rijst bij elkaar wordt houden. De Japanners noemen
dit Maki sushi. Hiervoor
wordt meestal Nori gebruikt wat uit gedroogd zeewier bestaat, maar met verse
zeesla kan het ook.
Natuurlijk werd zeesla in
vroeger tijden als veevoer gebruikt, maar zeesla is zeker voor menselijke
consumptie geschikt en zijn populariteit is de laatste jaren behoorlijk aan het
stijgen. Het is dan ook
behoorlijk gezond omdat het boordevol vitamines en mineralen blijkt te zitten.
Zeesla (wier) wordt gepekeld
in de verpakking verkocht. Dat betekent dat je eerst de gebruikte hoeveelheid flink moet afspoelen
met koud water. Daarna laat je het nog in een bak met water 2 minuten wellen.
Flink uitknijpen en je kunt met de salade beginnen. Bij het openen vd verpakking ruikt het een
beetje naar andijvie, na het afspoelen smaakt het vrij neutraal vind ik zelf,
wel een vlezige bite. Daarom snij ik de zeesla in stukjes alvorens de sla
aan te maken. Ook raad ik aan de salade niet alleen met zeesla te maken maar
ook een zelfde hoeveelheid andere slasoort er bij te doen. Dit geeft
een smakelijk geheel. De andere ingrediënten kun je natuurlijk naar smaak en idee aanpassen.
Ingrediënten
voor een lunch salade, 2 personen:
- · 75 gram zeesla
- · 75 gram ‘gewone sla’ ( eigen keuze)
- · 6 cherry tomaatjes
- · 6 radijsjes
- · 1 appel
- · 1 avocado
- · 1 snack paprika
- · 1 eetlepel sesamzaad
- · 1 handvol zeekraal
- · 1 sjalotje
Dressing:
- · 2 theelepels sinaasappelschil rasp
- · Sap van een sinaasappel
- · 2 theelepels geraspte verse gember
- · 1 eetlepel olijfolie
- · 1 eetlepel ( bio) sojasaus
- · 1 theelepel dadelstroop of koud geslingerde honing
Bereiding:
Snij alle groentes en
de appel in kleine stukjes, vermeng met
de verschillende sla soorten. Bak in een droge pan de sesamzaadjes een paar
minuten. Goed husselen ivm verbranden. Zet even apart. Doe een beetje sesamolie
in dezelfde pan en bak daar het fijn gesneden sjalotje even aan en voeg de
zeekraal toe. Even meebakken, ook goed husselen. Zet even apart.
Maak de dressing aan
en sprenkel over de salade, strooi de zeekraal en als laatste de sesamzaadjes
erover heen. Serveer met een stukje stokbrood ( of andere keuze) met hüttenkäse
( of andere keuze).
Smakelijk eten!
Wat je evt nog wil weten over zeekraal, vind je hier. en hier .
De originele bron van dit recept vind je hier .
De originele bron van dit recept vind je hier .