CHEESECAKE met PRUIMEN

Dit is toch echt een van de lekkerste cheesecake recepten die ik gemaakt heb. En ook nog eens 'gezond' en goed voor de lijn. ;) 
Heel verrassend doordat de pruimen  in de oven licht gebakken worden in een balsamico dressing. 

 Nieuwsgierig geworden?? Lees dan  snel verder. 



Ingrediënten:

Deeg: 
  • 125 gram spelt bloem
  • ½  e.lp  ahorn siroop
  • 50 gram koude vegetarische boter in stukjes, of 50 ml  raapzaad olie ( of vervangen door vegan / gewone  kwark)
  • 1 eierdooier  of no-egg *

Voor de vulling:
  • 2 eieren* of 2 eenheden no-egg 
  • 15 gram ahorn siroop
  • 1 e.lp spelt bloem
  • 2,5 dl (vegan **) ricotta
  • 2 flinke e.lp magere kwark of alpro go-on (vegan)
  • 4 grote pruimen, niet te rijp 
  • 1 e.lp ahornsiroop
  • 1 e.lp balsamico 
  • 1 e.lp olijfolie
  • snufje zout

  • 1/2 e.lp maïzena

* Deze keer koos ik voor kakelverse eitjes waarvan ik 100% zeker ben dat ze dus echt scharrelen…. Ik zie ze nl elke dag bij de buren!
** een recept voor vegan ricotta vind je bij de groene meisjes 

 Bereiding:

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een samenhangend deeg. 
Laat dit afgedekt met keukenfolie een half uur in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 180◦.  
In de tussen tijd maak je de dressing:  meng ahornsiroop, balsamico, olijfolie en zout, zet even apart. Ontpit de pruimen en snij ze in plakjes. Doe de pruimen in een kom en voeg de dressing toe, goed vermengen. Leg op een bakplaat een vel bakpapier en lepel daar de pruimen op. Verdeel alles goed zodat de pruimen vrij liggen. Zet dit een half uur in de oven. 

Haal nu het deeg uit de koeling en rol het op een vlakke bebloemde onderlaag uit. Doe het deeg in een bakvorm van  22 cm ø, bekleed met bakpoeder of ingevet.  Zorg dat de randen iets opstaan. Prik met een vork het deeg wat in. 



Maak nu de 'cheese' vulling: klop de eieren ( of no egg los), 

Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.

Voeg bloem, ahornsiroop, ricotta en de vegan kwark toe. Lepel dit nu in de cakevorm. 

Haal de pruimen uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200◦ . 
Lepel de maizena door de pruimen en  leg de pruimen op de çheese'vulling, druk ze licht aan. Het lijkt veel maar alles gaat in de vulling. Zo heb je straks een heerlijke goed gevulde cheesecake.
  

Zet de bakvorm  in de oven en bak  ± 30 min. Zet hierna de oven uit en laat de vorm nog 5 minuten in de oven staan. Haal uit de oven en laat nu nog eens 5 á 10 minuten rusten alvorens je de cheesecake uit de vorm haalt en op een rooster verder laat afkoelen. 



Een heerlijk kopje thee ( of koffie ) erbij en genieten maar!!!! 


Enjoy!!!