LUCHTIGE CAKE MET ABRKOZEN / FLUFFY CAKE WITH APRICOT


For English version recipe scroll down



Een aantal jaren geleden heb ik het patentmeel aan de kant gezet en  gebruik nu alleen nog maar speltmeel. De cakes zien daardoor niet meer zo uit als vroeger, nl. gelig van kleur. Een cake van Speltmeel krijgt namelijk  na het bakken een donkere kleur. Oh ja,  in sommige supermarkten kun je ook een ‘gebleekte’ versie krijgen en ook nog heel goedkoop. Maar je proeft duidelijk het verschil.  Aan mij dus niet besteed. Ik haal mijn origineel Kollenberg speltmeel, bij de Bisschopsmolen. Kwaliteit gegarandeerd.  Voor het gebak gebruik ik speltbloem, en voor brood speltmeel. Heerlijk en ik weet…. Hier is niet mee geknoeid. Maar soms kijken mijn gasten wel wat vreemd als ik vraag, lust je een stukje cake? Want ja…. Het ziet er wat anders uit. Maar eenmaal geproefd vinden (de meesten) het toch echt net zo lekker.


Daarom nog maar eens een recept voor een  cake, en aangezien er nog genoeg abrikozen zijn, een recept voor een luchtige cake met abrikozen en noten.  



Ingrediënten:
  • ·         2 ei of 2 deel no-egg 
  • ·         200 speltbloem
  • ·         50 gram amandelmeel
  • ·         2 th.lp  wijnsteenbakpoeder of gewone bakpoeder
  • ·         1 th.lp natron
  • ·         50 kokosbloesemsuiker of bijv. ahornsiroop *
  • ·         100 ml koolzaad of olijfolie
  • ·         1 flinke eetlepel kwark of alpro go
  • ·         1 th.lp vanille extract
  • ·         30 gemalen hazelnoten
  • ·         6 kleine abrikozen in stukjes
  • ·         10 kleine abrikozen gehalveerd
  • ·         Amandel schaafsel
  • ·         Maizena
  • ·         Suikervrije abrikozen compote
  • ·         3 abrikozen

 * Ik houd niet van zoet, dus als je er wel van houdt mag je tot 100 gram/ ml. toevoegen. 


Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180°C.
Met een mixer no-egg of de eieren luchtig kloppen. 

 Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.

Voeg beetje bij beetje het meel  en de olie toe. De kokosbloesemsuiker of ahornsiroop toevoegen. vegan kwark of gewone  kwark toevoegen. Bakpoeder en natron en vanille extract erbij. Voeg als laatste de gemalen noten toe.
Meng in een andere kom de stukjes abrikozen met een lepel maïzena en voeg een dessertlepel ahorn toe. Lepel dat als laatste door het cake beslag.
Neem een cakevorm, ik koos voor een platte ronde Ø25 cm. Smeer de bodem en randen in met een beetje boter. Je kunt evt wat amandelmeel op de ingesmeerde vorm strooien. Lepel het beslag in de vorm. Doe de 10 gehalveerde abrikozen in een aparte kom en strooi wat maïzena en een beetje compote erover heen, zorg dat het fruit de maïzena goed opneemt, geen poeder meer zichtbaar dus. Leg als laatste de halve abrikozen bovenop het beslag. Strooi het amandelschaafsel erop en zet 45 min. in de voorverwarmde oven.
Als de cake klaar is, laat hem dan nog 5 min. rusten in de vorm en laat het dan verder afkoelen op een rooster. Meng in de tussentijd in een blender 3 abrikozen en een theelepel ahorn siroop, je krijgt nu een soort jam. Smeer dat over de nog warme cake heen. Laat de cake nu goed afkoelen. Mocht je dat willen kun je voor het serveren nog wat poedersuiker of xylitol poeder over heen strooien.

Enjoy


English translation recipe: 
Ingredients:
• 2 eggs or 2 part no eggs
• 200 spelled flower
• 50 grams of almond meal
• 2 t.lp tartar baking powder or ordinary baking powder
• 1 th.lp soda
• 50 coconut sugar or  maple syrup *
• 100 ml rapeseed or olive oil
• 1 large tablespoon of cottage cheese  or vegetarian yoghurt
• 1 th.lp vanilla extract
• 30 ground hazelnuts
• 6 small apricots in pieces
• 10 small apricots halved
• Almond shavings
• Cornflower
• 3 apricots

*I do not like sweet, so if you like, you can add up to 100 grams / ml. 

Preparation:
Preheat oven to 180 ° C. = 356 °F
Mix the eggs with a mixer and add  bits  of flour and oil. Add the coconut sugar or maple syrup. Add yoghurt or cottage cheese. Add baking powder and soda and vanilla extract. Finally add the ground notes.
Mix in another bowl the apricots with a spoon of cornflower and add a spoon  honey. Put it  last to the cake batter.
Take a cake shape, I chose a flat round Ø25 cm. Grease the bottom and the edges with a little oil. Spoon the batter into the mold. Put the 10 halved apricots in a bowl and sprinkle some cornflower and a little honey over it, make sure that the fruit is well absorbed by the flower. No powder visible anymore. Finally put half the apricots on top of the batter. Sprinkle the almond shave and put for 45 minutes in the preheated oven.
When the cake is ready, allow it to rest for 5 minutes in the mold and allow it to cool further on a grid. In the meantime mix in a blender 3 apricots and a teaspoon of  honey, you now get some kind of marmelade. Spread over the still warm cake. Allow the cake to cool well. If you wish, you can disperse some powdered sugar or xylitol powder before serving.

Enjoy